EY Endüstrilerin Geleceği 2025 Araştırması yayımlandı

Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst & Young (EY), 26 ülkeden 1.635 işletmenin katılımıyla gerçekleştirilen “Endüstrilerin Geleceği (Reimagining Industry Futures)” araştırmasının 2025 versiyonunu yayımladı. Araştırma, üretken yapay zekâ (GenAI), 5G ve uç bilişim gibi gelişmekte olan teknolojilere yapılan kurumsal yatırımlarda küresel ölçekte artış yaşandığını ortaya koydu. Ancak işletmelerin bu teknolojileri deneme aşamasından çıkararak aktif olarak kullanma konusunda çeşitli zorluklarla karşılaştığı da dikkat çekti.
Raporda, GenAI alanına yatırım yapan işletmelerin oranı bir önceki yıla göre %43’ten %47’ye yükseldi. Nesnelerin interneti (IoT) alanında yatırım yapanların oranı %39’dan %43’e, 5G teknolojisine yatırım yapanların oranı ise %27’den %33’e çıktı. Buna karşın, aktif IoT uygulamalarına sahip işletmelerin oranı %19’dan %16’ya gerilerken, GenAI uygulamalarını aktif olarak kullanan işletmelerin oranı yalnızca %1 olarak belirlendi. Araştırma, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde karşılaştığı temel engellerin mevcut sistemlerle entegrasyon (%48) ve bütçe kısıtlamaları (%46) olduğunu gösteriyor. EY, bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) tedarikçilerinin bu zorluklara çözüm üretmek adına stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini vurguluyor.
Şirketlerin dijitalleşme yolculuklarında tedarikçi seçimi konusunda da karar alma süreçlerinde zorlandığı görülüyor. Katılımcıların %73’ü değişen tedarikçi ekosistemini daha iyi anlamaya ihtiyaç duyduğunu belirtirken, %56’sı teknoloji sağlayıcılarının iş ortakları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Araştırmaya göre işletmeler, yalnızca maliyet avantajı sunan değil, aynı zamanda ölçülebilir iş çıktıları sağlayan ve güçlü bir iş ortağı ekosistemi sunan tedarikçilere yöneliyor. EY Türkiye Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektör Lideri Emre Beşli, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında değer yaratmaları için tedarikçilerin sunduğu çözümlerin iş süreçlerine entegrasyonunun önemine dikkat çekti. Beşli, ICT tedarikçilerinin “şirketlerin bütünsel iş ortakları” haline gelmeleri gerektiğini ifade etti.
Araştırma kapsamında öne çıkan diğer bir bulgu ise, 5G kullanım alanlarının sektörlere göre farklılık göstermesi. Enerji ve finansal hizmetler sektörleri uzaktan iş birliğini öncelikli alan olarak görürken, otomotiv ve imalat sektörlerinde kritik altyapı kontrolü ön plana çıkıyor. Tüketici ve kamu sektörleri ise sistem optimizasyonunu öncelikli kullanım alanı olarak değerlendiriyor. EY-Parthenon Türkiye Strateji Hizmetleri Lideri Kağan Karamanoğlu, araştırmanın sonuçlarının açıklandığı Mobile World Congress (MWC) 2025 kapsamında yaptığı değerlendirmede, üretken yapay zekâ, 5G ve uç bilişim gibi teknolojilerin iş dünyasının geleceğini nasıl şekillendireceğiyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldığını belirtti.
Video: Lexus LBX ile sıra dışı bir etkinliğe gittim
Yeni videolar için buradan abone olun!