Fitbit Versa 2 akıllı saat incelemesi

Fitbit, adından da anlaşılacağı gibi sağlıklı yaşam ve fitness odaklı bir akıllı saat. Önceliği formda kalmak olanlar tarafından tercih edilen Fitbit’in kendine özgü sadık bir kullanıcı kitlesi var.
Dünya genelinde 28 milyon aktif kullanıcısı bulunan Fitbit, 2019’un sonlarında Google tarafından 2.1 milyar dolara satın alınmıştı. Bu nedenle Fitbit Versa 2 için Google’ın akıllı saati demek yanlış olmayacaktır.
Şimdi gelin Türkiye dağıtımını Bilkom’un gerçekleştirdiği Fitbit’in Versa 2 modeline yakından bakalım.
Fitbit Versa 2 akıllı saat incelemesini aşağıdan izleyebilirsiniz:
Kutudan neler çıkıyor?
Ürünün kutu içeriğine baktığımızda kutudan Fitbit Versa 2 akıllı saat, iki farklı boyda klasik kordon ve şarj kablosu çıktığını görüyoruz. Ürünün özel sürümü satın alındığında ise bunlara ilâve olarak dokuma bir kordon da kutuda sizi bekliyor olacak.
Tasarım
Fitbit Versa 2’nin tasarımına baktığımızda ise yekpare alüminyum kasa ile geldiğini görüyoruz. Ürünle gelen standart kayış ise yumuşak polyester malzemeden üretilmiş. Diğer akıllı saatlere nazaran oldukça hafif olan Versa 2 sadece 38 gram ve çok şık bir görüntüsü var.
Bu yönüyle Versa 2, formda kalmanıza yardımcı olurken stilinizi tamamlayacak bir aksesuar işlevi de görüyor. Ürünün sol tarafında tek bir düğme bulunuyor. Bu düğmeye farklı fonksiyonlar atanabiliyor. Saatin menüsünde dolaşırken geri çıkmak için de düğmeden yararlanılıyor.
Ekran
Versa 2’de 300 x 300 pixel çözünürlüklü 1.4 inç AMOLED ekran mevcut. 1.000 nit parlaklık sunan ekranı güneşli ortamlarda bile çok net olarak görülebiliyor.
Ürünün dokunmatik ekranında darbelere dayanıklı olması için Corning Gorilla Glass 3 cam tercih edilmiş. Versa 2’de ekran her zaman açık modu mevcut. Dilerseniz ekranı sürekli açık tutabilirsiniz. Bu özelliği ayarlardan aktif edebiliyorsunuz.
Sensörler ve Bileşenler
Versa 2’nin teknik özelliklerine baktığımızda ise, 3 eksenli ivmeölçer, optik kalp atış hızı monitörü, altimetre, titreşim motoru, kandaki oksijen değerini ölçen sensör, NFC, ortam ışığı sensörü, dahili mikrofon, kablosuz ağ ve bluetooth 4.0 desteği olduğunu görüyoruz. Versa 2’nin işletim sistemi ise Fitbit OS 4.1.1.
Cihazı aktif etme
Fitbit Versa 2’yi satın aldıktan sonra aktif etmeniz gerekiyor. Akıllı saatinizi telefonunuzla eşleştirerek kullanacağınız için Fitbit uygulamasını indirerek işe başlayabilirsiniz.
Akıllı saatinizi kullanabilmek için Fitbit’e üye olmanız gerekiyor. Üye değilseniz mobil uygulama üzerinden veya şirketin web sitesinden hemen bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Ardından telefonunuzdaki Fitbit uygulamasına kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparak akıllı saatinizi aktif edebilirsiniz. Android ve iOS akıllı telefonlarınıza yükleyebileceğiniz Fitbit uygulaması, akıllı saatinizi ve kişisel performansınızı yönetmek için gerekli tüm özellikleri sunuyor.
Aktiviteleriniz takip altında
Fitbit Versa 2, attığınız adım sayısını, kat ettiğiniz mesafeyi, yaktığınız kalorileri, aktif dakikalarınızı, saatlik aktivitelerinizi ve geçirdiğiniz durağan zamanı takip ediyor.
Bunu yaparken telefonunuzun GPS’inden yararlanıyor. Bu nedenle sürekli telefonunuzun yanınızda olması gerekiyor. Çünkü Versa 2’de dahili GPS bulunmuyor.
Üründe hedefe dayalı 15’ten fazla temel egzersiz modu bulunuyor. Bunlar arasında koşu, bisiklet, yüzme, yoga gibi farklı egzersiz seçenekleri mevcut.
Versa 2, hedeflediğiniz aktivite seviyesine ulaşmanız için sizi teşvik eden bildirimler de gönderiyor. Örneğin bir saat hareketsiz oturmuşsanız sizi uyarabiliyor.
Versa 2, 7/24 gerçek zamanlı kalp ritmi takibi de yapıyor. Kalp atış hızınızı egzersiz sırasında 1 saniye aralıkla, diğer zamanlarda 5 saniye aralıkla ölçümleyerek kaydediyor. Fitbit mobil uygulamasından beslenme, sıvı alımı, egzersiz ve uyku verilerinizi takip edebiliyorsunuz.
Kondisyon düzeyinizi yine Fitbit Versa 2 ile takip edebilir ve Kardiyo Kondisyon Puanı ile zaman içinde nasıl gelişim sağladığınızı görebilirsiniz. İster merdivenleri kullanın ister eğimli bir yürüyüş yapın, tüm aktiviteleriniz otomatik olarak takip edilerek kaydediliyor.
Akıllı saatinizin elde ettiği veriler kablosuz olarak akıllı telefonunuzla senkronize ediliyor. Versa 2 akıllı saat, 7 günlük ayrıntılı hareket verilerinizi dakika dakika kaydediyor ve bu verileri belli aralıklarla Fitbit sunucularına gönderiyor. Tüm aktivite verilerinizi akıllı saatiniz, akıllı telefonunuz ve Fitbit internet sitesinden görebilirsiniz.
Uyku takibi ve akıllı uyandırma
Fitbit Versa 2, uyku aşamalarınızı takip ederek uyku kalitenizi görmenizi sağlıyor. Elde ettiği sonuçlara göre size uyku puanı veriyor. Hafif, derin ve REM uyku aşamalarında geçirdiğiniz zamanı Fitbit sayesinde görebilir ve daha kaliteli bir uyku için gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Versa 2’de ayrıca akıllı uyandırma özelliği mevcut. Saatiniz sizi belirlediğiniz saatte titreşimle uyandırabiliyor.
Kandaki oksijen değerini takip etme
Fitbit Versa 2’de bulunan sensörler, kanınızdaki oksijen değerini ölçerek elde ettiği verileri kaydediyor. Bu verileri uyku takibi bölümünden görebilirsiniz. Maalesef Fitbit, daha fazla detay alabilmeniz için Premium hesaba geçmeyi zorunlu tutuyor.
Premium içerikler ücretli
Fitbit’in mobil uygulaması içinden çeşitli egzersiz programlarına ücretli olarak abone olunabiliyor. Bu servis, size formunuzu korumanız için rehberlik eden özel içerikler sunuyor. Premium içeriğin fiyatı ise biraz yüksek. Son baktığımda aylık 66,99, yıllık ise 579,99 TL idi.
Dalışta bile kullanabilirsiniz
Versa 2’nin en güzel özelliklerinden biri ise 50 metreye kadar su geçirmez oluşu. Bu sayede Versa 2’yi yüzme ve dalış sporlarında rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Versa 2, yüzme antrenmanları sırasında turları, süreyi ve yakılan kalorileri takip ederek raporluyor.
Üretici firma saunada kullanılmasını tavsiye etmiyor ve yüzme ya da dalış sonrası saati kurutmayı öneriyor. Bu arada firma akıllı saati ara sıra çıkararak bileğinizi dinlendirmeyi de tavsiye ediyor. Bu da sağlık için kulak verilmesi gereken bir uyarı.
Çağrıları saatten cevaplayabilirsiniz
Gelelim Versa 2’nin telefon görüşmelerinde bize nasıl katkı sağladığına. Saat üzerinde gelen çağrıları görebiliyor ve cevaplayabiliyorsunuz. Ancak görüşmelerinizi telefon üzerinden gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Akıllı saat üzerinden telefon görüşmesi yapma özelliği Versa 2’de mevcut değil. Ancak daha sonraki ürünlerde gelmesi sürpriz olmaz.
Versa 2’de mikrofon mevcut. Ancak mikrofon sadece Amazon Alexa ve sesli cevap için kullanılıyor.
Amazon Alexa’ya sorun
Fitbit Versa 2, Amazon’un Alexa Asistan servisi desteğiyle geliyor. Versa 2’ye sesli komutlar vererek hava durumunu sorabilir, akıllı cihazlarınızı yönetebilir hatta ajandanızı ayarlayabilirsiniz.
Ne yazık ki Amazon Alexa, Türkçe komutları desteklemiyor. Bu nedenle ülkemizde kullanım alanı sınırlı kalıyor. Tüm komutları İngilizce olarak vermeniz gerekiyor. Versa 2’de bulunan Alexa uygulaması sesli olarak sorduğunuz sorulara ekranında yazılı olarak ve İngilizce cevap veriyor.
Sesli cevap özelliği mevcut
Biraz önce Versa 2’nin mikrofonunun sesli cevaplar için kullanıldığını söylemiştim. Varsayılan olarak bir mesajlaşma uygulaması belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Ben varsayılan mesajlaşma uygulaması olarak doğal olarak SMS yerine WhatsApp’ı seçtim.
WhatsApp uygulamasından size gelen mesajları saatinizin ekranından okuyabiliyorsunuz. Saatin mikrofonunu kullanarak sesli olarak cevap da yazdırabiliyorsunuz.
Bu özellik, sizin sesli olarak verdiğiniz cevabı yazılı olarak karşınızdaki kişiye iletiyor. Ancak bu özellik sadece Android işletim sistemli telefonlar için geçerli.
Sesli cevap özelliği İngilizce başta olmak üzere 10’a yakın dili destekliyor. Ancak Türkçe desteği yok. Bu nedenle söylediklerinizin yazıya dökülmesi sorunlu olabiliyor.
Takvim uyarıları ve uygulamalarından gelen bildirimleri de saatinizden görebiliyorsunuz. Bunun için mobil uygulama içinden gerekli ayarları yapabilirsiniz.
Müzik dinleme
Versa 2, spor yaparken müzik dinlemek için Spotify ve Deezer uygulamasını bileğinizden kontrol etme fırsatı veriyor. Bunun için Fitbit mobil uygulamasına girerek ilgili müzik uygulamasında oturum açmanız gerekiyor. Bu özellikten yararlanmak için Spotify ve Deezer’ın Premium abonesi olma şartı var.
Dilerseniz saatinize 300 adet müzik dosyası yükleyebilme ve spor yaparken dinleme imkânınız da var. Versa 2’de 4GB hafıza mevcut. Bunun 2,5GB’ı müzik depolama için kullanılabiliyor. Çok faydalı bir özellik olarak, Fitbit Versa 2’ye kablosuz kulaklığınızı bluetooth üzerinden eşleştirerek de müzik dinleyebilirsiniz.
Fitbit Pay
NFC çipi içeren Fitbit Versa 2, şirketin Fitbit Pay adlı mobil ödeme servisini destekliyor. Banka ve kredi kartlarınızı ekleyerek, saat üzerinden temassız ödeme ile alışveriş yapılabiliyor.
Türkiye’de henüz geçerli değil. Ancak Fitbit, Türkiye’de bankalarla görüştüğünü açıkladı. Kol saatini kredi kartı gibi kullanarak ödeme yapabilmek kulağa güzel geliyor.
Fitbit uygulama mağazası
Fitbit’in kendine özgü bir uygulama mağazası var. Bu mağazadan akıllı saatinize Spotify, Strava, Amazon Alexa gibi yüzlerce uygulama yükleme şansınız var. Bunun için telefonunuzdaki Fitbit mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
Burada fitness, spor, haberler, seyahat, toplu taşıma ve çok farklı uygulamanın sizi beklediğini göreceksiniz. Ancak mağazada Türkçe uygulama göremedim.
Türkçe dil desteği yok
Fitbit’in Türkiye’deki kullanıcılar açısından en önemli eksikliği Türkçe dil desteği sunmuyor oluşu. Fitbit’in web sitesinde Türkçe dil seçeneği yok. Fitbit Versa 2’nin arabirimi ve mobil uygulamasının dili de İngilizce. Fitbit’in Türkçe desteği için çalışmalar yaptığı bilgisini aldım. Umarım fazla beklememize gerek kalmaz.
Temalar
Fitbit Versa 2’de saat görünümlerini istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Dijital ya da analog saat görünümündeki yüzlerce tema, uygulama mağazasında sizi bekliyor. Bu saat temalarının bir kısmının ücretli olduğunu da hatırlatmam gerek. Ücretsiz temalar başlangıç aşamasında sizin için yeterli olabilir.
Kadın sağlığı takibi
Fitbit Versa 2, kadın kullanıcılara sağlık takibi için ek özellikler sunuyor. Özel günlerinin döngülerini takip etmek ve semptomlarını kaydetmek için Fitbit kadınlara yardımcı oluyor.
Pil ömrü kullanıma göre değişken
Lityum-polimer bataryası bulunan Versa 2, yaklaşık iki saatte tam olarak şarj oluyor. Şarjı yüzde 25 seviyesine düştüğü zaman hem mobil uygulamadan hem de e-postayla bilgilendirme mesajı geliyor.
Ürünün kutusunda dört günden fazla şarj ömrü olduğu belirtiliyor. Ancak Fitbit’in sitesinde bu rakam altı gün olarak belirtilmiş. Saatin ekranını sürekli açık tutacak şekilde kullanmadığınız takdirde şarj ömrü 4 ile 6 gün arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Şarj ömrünün uzun olması için Always On-Display modunu kapalı tutabilirsiniz. Bu durumda saatinizin ekranı sadece baktığınız zaman aktif olacaktır.
Ekranı sürekli açık olacak şekilde kullanırsanız pil ömrü yaklaşık 2-3 gün gidiyor. Pil ömrü ve şarj döngüleri kullanıma, ayarlara ve diğer faktörlere göre değişiyor. Örneğin sürekli evde kaldığınız bir gün ile sürekli dışarıda aktif olduğunuz bir gündeki pil tüketimi aynı olmayacaktır.
Sağlıklı yaşam ve fitness odaklı bir akıllı saat olan Versa 2, bir haftaya yakın şarj süresiyle başarılı bir ürün olarak öne çıkıyor.