SWIFT nedir? SWIFT Sistemi ile döviz transferi nasıl yapılır?

SWIFT, uluslararası para transferleri ve diğer finansal işlemlerin güvenli ve hızlı bir şekilde iletilmesini sağlayan bir platformdur.

Yurt içi yada yurt dışındaki banka hesaplarına döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

SWIFT kodu, bankaların döviz hesaplarına yapılan transferlerin gerçekleştirilmesini sağlayan uluslararası koddur. Tüm bankaların kendilerinin kullanımına özel bir SWIFT kodu bulunmaktadır.

SWIFT kodu; 11 haneden ve tamamen büyük harflerden oluşur. Kod açılımında ilk 4 hane bankanın kodunu, devam eden 2 hane ülke kodunu, sonraki 2 ya da 4 hane ya da bazı ülkelerde 3 hane yerel kodu, sonraki 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır. Eğer bu kod birleşimi 11 haneyi oluşturmuyorsa kodun sonuna X harfi eklenerek 11 haneye tamamlanır.

SWIFT sistemi, paranın hızla gönderilmesini sağlıyor

Dünyanın ana uluslararası ödeme ağı olarak tanımlanan ve İngilizcede açılımı “Society for Worldwide Interbank Finacial Telecommunication” olan SWIFT sistemi, paranın hızla bir yerden diğerine gönderilmesini sağlıyor.

Ülkeler arasında hızlı ve güvenli ödemeler yapılmasını ve böylece uluslararası ticaretin sorunsuz işlemesini sağlayan sistemle bankalar, yüksek hacimli işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde yapabiliyor.

SWIFT aslında düz bir havale sistemi olarak algılanmamalı. Sistem bankalar arasında hızlı para transferi yapılmasını sağlayan yüksek güvenlikli mesajlaşmayı idare ediyor. Para transferlerinin farklı kurdan yapılıyor olması yüzünden para, nihai hesaba ulaşıncaya kadar birçok banka arasında el değiştiriyor.

1973’te oluşturulan ve merkezi Brüksel’de olan sistemde 200 ülkeden 11 bin mali kuruluş ve banka bulunuyor. Uluslararası ticaretin finansmanın temel mekanizması haline gelen SWIFT sistemiyle, her yıl trilyonlarca dolar transfer ediliyor.

SWIFT Sistemi ile döviz transferi nasıl yapılır?

Döviz Transferinin alıcısı olduğunuzda;

Gönderici tarafa aşağıda yer alan banka bilgilerinizi iletmeniz yeterlidir.

Alıcı Hesap Adınız:
Alıcı Hesap/IBAN Numaranız:
Banka Adı:
Banka SWIFT Kodu:

Tarafınıza ait 26 haneli ve ‘TR’ ile başlayan IBAN numaranızın belirtilmesi, döviz transferinin hesabınıza daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı olacaktır.

Döviz Transferinin göndericisi olduğunuzda;

Döviz transferinin sağlıklı bir şekilde sonuçlanması amacıyla, alıcı tarafa ait aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.

Alıcı Hesap Adı:
Alıcı Hesap/IBAN No:
Alıcı Banka Adı:
Alıcı Banka SWIFT Kodu:

SWIFT GPI Sistemi nedir?

SWIFT GPI, uluslararası döviz transferlerinde hız, izlenebilirlik ve masraflarda şeffaflığı sağlayan bir sistemdir. SWIFT GPI sistemi; döviz transferi sürecinin, tutarın gönderici hesaptan çıktığı andan alıcı hesaba geçtiği ana kadar anlık olarak izlenebilmesine olanak sağlar.

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası gündeme geldi

Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından Batı’nın açıkladığı yaptırımlardan biri de Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarması oldu. Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması, ülkenin uluslararası finansal piyasalara erişimini kısıtlayacak. Rus özel ve tüzel kişilikleri ithalat için ödeme yapmakta, ihracat için nakit almakta, yurtdışından borç almakta ve yatırım yapmakta zorlanacak.

Rus bankaları ödemeler için telefonlar, mesajlaşma uygulamaları veya e-posta gibi kanalları kullanabilir. Bu, Rus bankalarının yaptırım uygulamayan ülkelerdeki bankalar aracılığıyla ödeme yapmasına izin verecek ancak alternatiflerin daha az verimli ve güvenli olması nedeniyle işlem hacimleri düşecek ve maliyetleri yükselecek.

Rusya’nın bu sistemden çıkarılması, bu ülkeyle ticaret yapanları da etkileyecek. İhracatçılar, Rusya’ya mal satmayı daha riskli ve daha pahalı bulacak. Rus mallarını satın alan yabancı alıcıların da alternatif tedarikçiler yönlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Profesyoneller için | Logitech MX Master 3 fare incelemesi