Otomotiv satış sonrası pazarında durağanlık

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin sektörel değerlendirme anketinin sonuçlarını paylaştı. Anket sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025 yılına durağan bir başlangıç yaptı. Yurt içi satışlarda, 2024 yılının aynı dönemine kıyasla dolar bazında ortalama yüzde 2,57 oranında düşüş yaşandı. Verilere göre, dağıtıcı üyelerin satışları yüzde 2,25, üretici üyelerin satışları ise yüzde 3,04 oranında geriledi. OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, üretici ve dağıtıcı üyelerin satışlarındaki paralel düşüşün, sektör genelinde yaşanan zorlukları ortaya koyduğunu belirtti. Özçete, alım gücündeki zayıflamanın, ertelenen bakım-onarım kararlarının ve maliyet yönetimindeki sıkıntıların iç pazar dinamiklerini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Ankette, 2025 yılının ikinci çeyreğine yönelik beklentilere de yer verildi. Buna göre, yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 0,59 oranında bir düşüş daha öngörülüyor. Tahsilat süreçlerinde de olumsuz bir tablo ortaya çıktı. 2024’ün son çeyreğinde yüzde 45,1 olan tahsilat süreçleri, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 40,8 seviyesine geriledi. Ankete katılan üyelerin yüzde 41’i tahsilat sürecinin kötüleştiğini belirtirken, yüzde 8,8’i ise iyileştiğini ifade etti.

Sektördeki en büyük problemin, yüzde 79,4 oranıyla maliyetlerdeki aşırı artış olduğu görüldü. Bunu, yüzde 64,7 ile nakit akışındaki problemler ve yüzde 63,2 ile iş ve ciro kaybı takip etti. Ayrıca kargo maliyetleri, döviz kuru dalgalanmaları, gümrüklerde yaşanan problemler ve istihdam zorlukları da üyeler tarafından sıkça dile getirildi.
İstihdam tarafında ise göreli bir denge sağlandığı görüldü. Anket sonuçlarına göre, üyelerin yüzde 14,7’si istihdamını artırırken, yüzde 57,4’ü mevcut istihdam seviyesini korudu. İstihdamda azalma bildirenlerin oranı ise yüzde 27,9 oldu. Üyelerin yatırım planlarına bakıldığında ise temkinli bir yaklaşım dikkat çekti. Önümüzdeki üç ayda yatırım yapmayı düşünenlerin oranı yüzde 20,6 olarak belirlendi. Üretici üyeler arasında yatırım planlayanların oranı yüzde 35,7’ye yükselirken, dağıtıcı üyeler arasında bu oran yüzde 10’a geriledi.
Üretim tarafında ise 2025 yılının ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranı yüzde 76,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde üretim, 2024’ün aynı çeyreğine göre yüzde 1,79 oranında artarken, ihracatta yüzde 2,14 oranında bir gerileme kaydedildi. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, mevcut verilerin yılın ikinci çeyreğinde de güçlü bir toparlanma beklentisi oluşturmadığını vurguladı. Özçete, finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve kur baskısının sektörün dinamiklerini sınırlamaya devam ettiğini ifade etti.
Video: Monster Masaüstü Oyun Bilgisayarı
Yeni videolar için buradan abone olun!