Medya Planlaması Nasıl Yapılır?

Medya planlama, bir markanın veya işletmenin hedef kitlesine en etkili şekilde ulaşabilmesi için doğru mecraların, zamanlamanın ve bütçenin planlanması sürecidir. Bütüncül bir yaklaşımla sergilenen medya planlaması sayesinde süreç planlı, aşamalı ve kapsam alanı geniş bir şekilde gerçekleşmektedir. Alan fark etmeksizin faaliyet gösteren firmaların adını duyurması, markalaşma sağlaması ve hedef kitlesine ulaşması için gereklidir.

Günümüzde her ne kadar dijital alanda markaların yarışları sürse de beraberinde geleneksel pazarlama anlayışı da sürmektedir. Söz konusu her iki alanda da kişisel anlamda reklam faaliyetleri yürütmek oldukça zordur. Profesyonel bir destek alarak medya planlama yapılması var olan uygulamalardan en iyi sonuçları almayı sağlar. Böylece markanın/firmanın hedeflediği noktaya ulaşması kolaylaşır.

Medya Planlaması Nedir?

Güncel anlamda medya planlaması var olan ürünü, hizmeti ya da mesajı ilgili hedef kitleye ulaştırma yollarını bulmak ve uygulamaktır. Süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken detaylar, kullanılacak reklam kanalları ve hedef kitleyi belirleme gibi tüm süreçler medya planlama dahilinde ilerletilmektedir.

Medya planlaması reklam çalışmalarını kapsasa da sadece reklam çalışması olarak düşünmek yanlış olacaktır. Çünkü planlama içerisinde içerikler, hedef kitleyi bulma, mesaj içeriğini oluşturma gibi sayısız uygulama bulunmaktadır. Tüm bu işlemler medya planlama ajansı tarafından profesyonelce yönetilerek sonuçlar analiz edilir.

Medya Planlama Aşamaları

Var olan tüm işlemler medya planlama ajansı tarafından yürütülerek profesyonel bir çalışmanın ortaya koyulması hedeflenmektedir. Süreç içerisinde izlenen aşamalar ise şu şekilde özetlenebilir:

• Tanıtımı yapılacak ürün ya da hizmetin detaylarına erişmek, analiz etmek.
• Markanın hitap etmek istediği hedef kitlesini belirlemek. (Yaş, cinsiyet, iş ya da maaş gibi konulara bağlı olarak ayırmak)
• Kullanılması muhtemel medya araçlarının saptanması. (Web siteleri, arama motorları, televizyon ya da açık hava reklamları gibi)
• Uygulama sonucunda ulaşılması beklenen uzun ve kısa vadeli hedeflerin ayarlanması.
• Bütçe analizi yapılarak firmanın kapasitesinin belirlenmesi.
• Uygulama öncesi ve sonrasında değerlendirme yaparak hedeflere ulaşım oranının saptanması.

Tüm bunların sonucunda firmalar hedeflediği reklam çalışmaları, mesaj iletimi ya da marka anlayışını oluşturmaya çalışacaktır. Başta dijital çalışmalar olmak üzere geleneksel alanda da yapılan çalışmalar sayesinde markaya değer katılır. Üstelik kişisel işlemlere nazaran medya planlama ajansı aracılığıyla alanında uzman bireyler hizmet verecektir.

Medya Planlama Ajansı Nasıl Seçilir?

Hizmet ya da ürünün ne olduğu fark etmeksizin günümüzde rekabet anlayışı oldukça yaygındır. Her sektörde yer alan rakipleri geçebilmek için doğru, profesyonel ve etkili bir medya planlaması yapılması şarttır. Bundan dolayı neredeyse her sektördeki firmanın söz konusu hizmeti alması şart haline gelmektedir.

Sadece rekabetten faydalı ve kazanan olarak çıkmak değil; hedef kitleye mesajı doğru iletmek, markanın sektördeki yerini belirlemek ve hatta markalaşmayı hızlandırmak için bunlar gerekir. Söz konusu işlemler bundan dolayı günümüzde; üretim yapan tüm firmaları; turizm, eğitim, sağlık gibi alanlarda hizmet veren sektörleri kapsar.

Her alanda ihtiyaç haline gelen medya planlama sürecinde bir ajansla çalışmak işlemlerinizi kolaylaştırır. Söz konusu işlemlerde profesyonel olabilmek için dijital ya da geleneksel medya planlama yapabilmek için ajans seçiminde bulunmalısınız. Ajans seçerken ise şu unsurları göz önünde bulundurabilirsiniz:

1. Ajans Deneyimi ve Tecrübesi

Var olan ajansın daha önceki çalışmaları, referans bilgileri karar verme aşamasında yardımcı olabilir. Deneyimi farklı sektörlerde bulunan bundan dolayı da tecrübe edinmiş ajansların profesyonel çalışma olasılığı yüksektir.

2. Güncel Stratejik Yaklaşımlar

Her ne kadar geleneksel medya planlama aşamaları benzerlik gösterse de dijital dünyada özellikle değişim hızlıdır. Söz konusu yenilikleri takip etmek rakiplerinize kıyasla daha iyi olabilmenizi sağlar. Bu yüzden güncel strateji belirleyen firmalara yönelmek iyi bir fikir olabilir.

3. Süreç Yönetimi

İletişim, şüphesiz en etkili durumlardan birisidir. Kurumsal anlamda kimliğini oturtan firmaların sizlere yaklaşımı, süreç hakkında bilgilendirmesi ve raporlama seçenekleri önemlidir. Aşamalar hakkında bilgi alarak seçiminizi yapabilirsiniz.

4. Ücretlendirmeler

Güncel ücretlendirmeler firmanızın sahip olduğu bütçeye bağlı olarak ilerlemenizi sağlayacaktır. Medya planlama için firmadan bizzat teklif almalı buna göre elemelere gitmelisiniz. Eğer her bütçeye uygun geleneksel ve dijital medya planlama ajansı arıyorsanız Union İstanbul iyi bir seçenek olacaktır. Hemen iletişime geçerek söz konusu detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.