Emre Sokullu IndieWebCamp’i Türkiye’ye taşıdı

Bir BarCamp etkinliği olan IndieWebCamp’in ilk Türkiye ayağı 30 Eylül Cumartesi günü, Koç Üniversitesi Şişli Girişimcilik Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Katılımın ücretsiz olduğu etkinliğe özellikle teknoloji sektöründe çalışan yaratıcı beyinlerin ilgi göstermesi bekleniyor.

BarCamp bir Silikon Vadisi geleneği. Misyonu: programcıları, girişimcileri, yatırıcımları, basın mensuplarını, tasarımcıları ve meraklıları bir araya getirerek sektör içinde tanışıklıklıkların arttırılması ve yeni sinerjilerin yaratılmasından ibaret. Katılım ücretsiz. Açık kaynak’ın getirdiği katılımcı ruhtan etkilenen BarCamp organizasyonları, katılımcılara kendi seminerlerini verme imkanı da veriyor; yapmanız gereken tek şey erkenden etkinliğe katılıp, boş slotlardan birine seminer vermek istediğiniz konuyu yazmak; tıpkı Wikipedia gibi.

Koç Üniversitesi’nin merkezi Şişli Kampüsü’nde düzenlenecek olan IndieWebCamp bir BarCamp organizasyonu ve Silikon Vadisi yerlisi bir Türk olan Emre Sokullu tarafından organize ediliyor. Türk teknoloji meraklılarının Grou.ps girişimiyle tanıdığı Emre Sokullu, bu IndieWebCamp’i 10 sene önce düzenlediği Türkiye’deki ilk BarCamp’in yıldönümüne denk getirmiş. Emre Sokullu etkinliğin amacını şu şekilde özetliyor:

“Son 10 senede büyük değişiklikler oldu. O zamanlar ana temamız web 2.0 iken bugün web 2.0 esamesi okunmuyor. O dönemin tek bir galibi çıktı, o da Facebook ve Facebook’un işbirlikçileri (örnek: sosyal medya ajansları). Bugün ise yepyeni fırsatlarla karşı karşıyayız; özellikle Bitcoin gibi blok zinciri temelli yapılar, yapay zeka, sanal/artırılmış gerçeklik alanlarında büyük fırsatlar görüyoruz. Bu etkinliğin amacı da İstanbul’daki teknoloji ustalarını bir araya getirip gençleri ve girişimci ruhluları bu konular etrafında network etmek/eğitmek. Tek bir startup şirketin doğuşuna aracılık edebilirsek ne âlâ”.

IndieWebCamp’ın BarCamp’ten farkı, konusal olarak daha dar kapsamlı bir etkinlik olması. BarCamp herhangi bir konu üstünde yapılabilirken, IndieWebCamp’lerdeki asıl konu indieweb, yani kişisel içerik, online yayımcılık, bilinçli sosyal medya kullanımı. “Dar konu başlıkları altında teknoloji bilincini yaymak daha kolay olacak” diye açıklıyor Emre Sokullu ve ekliyor:

“Hedefimiz ana akım kitleye ulaşabilmek ama bu ilk IndieWebCamp’imiz daha geniş konulu ve daha teknoloji okuryazarlığı yüksek bir kitleyi hedefliyor. Fakat bu sefer kesinlikle 10 sene beklemeyeceğiz. Bu etkinlik her 2-3 ayda bir farklı şehirlerde tekrarlanacak ve teknoloji bilincini tüm Türkiye’ye yayacağız. O yüzden bu ilk etkinlikte böyle bir tema seçmemiz anlaşılabilir.”

Etkinliğe gelişi şu ana kadar kesinleşen konuşmacılar arasında Türkiye’deki blockchain gurularından Cemil Öztürk, TensorFlow konusunda Ekrem Aksoy ve GraphQL deneyimleri ile Doğukan Nomak bulunuyor. Etkinlik sponsorları arasında Koç Üniversitesi startup merkezi KWorks, iletişim platformu eMarka ve sosyal medya platformu Grou.ps Inc. bulunuyor.

Katılmak isteyenlerin tek yapması gereken, https://ti.to/indieweb-istanbul/2017 adresinden kayıt olmaları. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte, sınırlı sayıda t-shirt de dağıtılacak.