Dünyaya hava kargo yazılımı ihraç ediyor

Havacılık sektörüne özel yazılımlar geliştiren Hitit Bilgisayar Hizmetleri, yolcu taşıma şirketlerine sunduğu çözümleri, kargo alanına da taşıyarak genişlettiğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak İstanbul’daki Mövenpick Hotel Levent’te şirketin yöneticileriyle bir araya gelme fırsatı bulduk.
Toplantıda ilk olarak söz alan Hitit Bilgisayar Hizmetleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, şirketin Türk Hava Yolları (THY) yöneticisi iki bayan tarafından kurulduğunu ve havacılık şirketlerine pek çok çözümler geliştirdiğini anlattı.

Karaağaç, 2000 yılında sadakat yazılımı çözümü Miles&Smiles’ı THY için geliştiren şirketin, Pegasus Havayolları’nın kuruluşunda da hizmet verdiğini ifade etti. Karaağaç, sadakat çözümünün daha sonra dünyaca ünlü bir şirket olan Amadeus firmasına da satıldığını söyledi.
2015’te yolcu hizmet sistemlerinde dünyada ilk beşe giren şirketin Karaçi’de de ofis açtığı bilgisini veren Karaağaç, “Yılda 65 milyon yolcu bizim sistemlerimizi kullanarak uçuyor. Yılda 50 milyar yolcu bizim sistemlerimiz üzerinden sorgu yapıyor” şeklinde konuştu. Karaağaç’ın verdiği bilgiye göre Hitit’in çözümleri şu anda 26 havayolu şirketi tarafından kullanılıyor.
Hitit’in teknoloji markası Crane ile havayolu şirketleri ile tedarik zincirindeki tüm paydaşlar için uçtan uca tüm ihtiyaçları karşıladığını belirten Karaağaç, bu sene içerisinde de kargo çözümünü devreye aldıklarını söyledi.

Daha sonra söz alan Hitit Bilgisayar Hizmetleri Hava ve Kargo Lojistik Genel Müdürü Atilla Lise de, şirketin Crane markasıyla hava kargo şirketlerine sunduğu çözümleri anlattı. Havayolu şirketlerinin gelirlerinin yüzde 9’unun kargodan geldiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Lise, 2018 yılında dünya genelinde 637 milyar ton kargo taşındığını ve 60 milyar dolar gelir elde edildiğini ifade etti.
2018’de havayolu kargo şirketlerinin gelirlerinin yüzde 8,6 arttığını ve yüzde 4,5 de tonaj büyümesi yaşandığını belirten Lise, havayolu kargo sektörünün küresel ticaretle paralel büyüme gösterdiğini söyledi. Lise’nin verdiği bilgiye göre, 2018’de havayolu şirketlerinin taşıdığı malların değeri 6,2 trilyon doları aştı.
Hava kargo trafiğinin 20 yılda üçe katlanmasının beklendiğini ifade eden Lise, hava kargo endüstrisinin hâlâ eski teknolojiler kullandığını ve bu anlayışın değişmek zorunda olduğunu söyledi. Lise, “Hava taşımacılığı hâlâ belgeler üzerinden ilerliyor. Belgeniz olmadan taşıma yapamıyorsunuz” dedi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) StB Cargo adlı süreçleri kolaylaştıran bir çözüm geliştirdiğini belirten Lise, şirket olarak Crane Cargo adlı çözümleriyle sektörde önemli bir ihtiyaca cevap verdiklerini ifade etti.
Lise, Crane Cargo yazılım çözümlerinin Crane DOM ile yerel, Crane CGO ile uluslararası hava taşımacılığı yapacak havayollarının kullanabileceği bir sistem olarak geliştirildiğini belirtti.
Bu alanda ilk yerli yazılım ihracatını gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarini ifade eden Lise, “Crane DOM, Eylül ortası itibariyle, Güney Asya’nın en büyük havayolu şirketlerinden Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA) tarafından kullanılmaya başlandı. Crane CGO’nun ise yıl sonunda kullanıma hazır hale gelmesi hedefleniyor” bilgisini verdi.