Usturlab ilhamıyla geliştirildi: Galaxy Watch6 Classic Astro Edition

Samsung Türkiye özel olarak sınırlı sayıda üretilen koleksiyonluk Galaxy Watch6 Classic Astro Edition modelini tanıttı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın; zaman, astronomi ve matematik alanlarının gelişmesine katkı sunan bilim ve inovasyon mirasını simgeleyen yeni akıllı saat Türkiye pazarında sınırlı sayıda üretilen ilk Galaxy Watch olma özelliği taşıyor.
Astro edition, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın; zaman, astronomi ve matematik alanlarının gelişmesine katkı sunan bilim ve inovasyon mirasını simgeliyor. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmayı hedefleyen bu koleksiyon, bir yandan geçmişte bilime atılan temelleri onurlandırırken diğer yandan bugünün inovasyon yaratıcılarına ilham veriyor.
Astronominin temel ruhunu yansıtıyor
Galaxy Watch6 Classic Astro Edition, modern tasarımı ve özel yazılım özellikleriyle astronominin temel ruhunu yansıtıyor ve kadranındaki pusula özelliği, antik astronomi ölçüm cihazına bir selam niteliği taşıyor.
Buna ek olarak saat, ay ve güneş evreleriyle ilgili bilgiler de sunarak kullanıcıların güneş ve ay hareketlerini doğrudan bileklerinden takip etmesine imkan tanıyor. Güneş takibini gösteren kadran özelliğinin saate dahil edilmesi, güneşin usturlap ile yapılan astronomik gözlemlerindeki merkezi rolüne atıfta bulunurken, gün doğumundan gün batımına kadar güneşin günlük yolculuğunu yansıtıyor.
Bilim meraklıları için sınırlı sayıda
Usturlabın zaman, yön, güneş ve ay evrelerini gösterme yeteneklerini yansıtan saat kadranının tasarımı, zamansal doğruluğu modern estetikle harmanlıyor. Usturlaptan ilham alan dönen çerçeve tasarımının ileri teknolojilerle entegrasyonu, sınırlı sayıda üretilen saatin tarihi usturlaplardan aldığı ilhamı daha da güçlendiriyor.
Keşfetme cesaretini taşıyanlar için üretilen ve bölgenin kaşif ve gökbilimcilerinden ilham alan Galaxy Watch6 Classic Astro Edition, bilim meraklılarına bir övgü niteliğinde. Sınırlı sayıda üretilen saatin modası geçmeyecek tasarımı, 47 mm’lik döner Siyah Astro çerçeveye sahip. Galaxy Watch6 Classic Astro Edition, 25 Ağustos 2023 tarihinden itibaren belirli MENA pazarlarında satışta olacak.
Astro Edition koleksiyonunun ürünleri Astro’ya özel üretilen kutuyla birlikte kumaş kordon hediyesi ile geliyor. Galaxy Watch6 Classic Astro Edition alımına lansmana özel 1500TL ek takas desteği veriliyor. Ürünün tavsiye edilen satış fiyatı 8999 TL’dir.
Usturlap (Astrolabe) nedir?
Usturlap, astronomi ölçümlerinde kullanılmış tarihi bir ölçüm cihazıdır. Kullanım alanları arasında Güneş, Ay, gezegen ve yıldızın konumlarını belirlemek yer alır. Ayrıca yerel saatin ve İslam dininde namaz vakitleri usturlap sayesinde hesaplanıyordu. Bazı matematik problemlerinin çözümlenmesinde de usturlap kullanılırdı.
İlk olarak Apollonios (MÖ 240) ve Hipparkos (MÖ 150) tarafından keşfedildiği, Batlamyus tarafından kullanıldığı ve Philoponos’un(en) altıncı yüzyılın ilk yarısında bu aletten bahsettiği batılı kaynaklarda bildirilmektedir.
9. yüzyılda Harran’daki büyük üniversitede Abbasi halifelerinin ilim ve kültür verdikleri önem neticesinde usturlap hakkında çeşitli eserlerin yazıldığı bilinmektedir. Bu konuda yazılan en eski kitap, 829-830 senesinde Bağdat’ta ve 833 senesinde Şam’da çalışan Ali bin İsa’ya aittir.
Başka bir rivayete göre de usturlabı ilk keşfeden kişi Selçuklu Sultanı Mesûd tarafından Bağdat Rasathanesi’ne memur olarak görevlendirilen ve Bedî’ ul Usturlabi şöhretiyle tanınan Ebu’l Kasım Hibetullah’tır.
Sultan Mesûd namına hazırladığı Ziyc’leri 1130’da tamamlamıştır. Ondan yaklaşık İkiyüz yıl sonra astronomi alimlerinden Muhammed bin İbrahim, usturlab ve rubû tekniğini en yüksek seviyeye çıkarmış, usturlabları 10 ve rubûları 2 Dinara satmıştı. O, bu tekniğe dair “Keşf ur-reyb fî amel il-ceyb” adıyla bir eser de yazmıştır. Bu konu hakkında kitap yazan diğer alimler Biruni, Nasirüddin Tusi ve Habeşül Hasib’dir.
Biruni gibi alimler yıldızların yerini bir çark ile belirleyen mekanik usturlaplar da geliştirmişlerdir. Bunlar Şamin ve Ez-Zerkali tarafından geliştirilmiş ve mekanik saatin temeli ortaya çıkmıştır. 12. yüzyılda Şerafeddin el-Tusî usturlaba yeni bir şekil vererek baston şeklinde bir usturlap geliştirmiştir.
1365’te Fransa’da doğan Jean Fusoris da Avrupa kıtasındaki ilk usturlabı yapmıştır. 17. yüzyıla kadar Avrupa’da yoğun olarak kullanılan usturlap, 18. yüzyıldan sonra yavaş yavaş önemini kaybetmiş, doğu ülkelerindeyse kullanımı 20. yüzyıla kadar sürmüştür.
Tek şarjla 70 gün | Logitech MX Anywhere 3 mouse incelemesi
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!